”Gå upp till heltid är det bästa jag har gjort”


2019-04-12

Katti Leovac är undersköterska och anställd i hemtjänsten i Hylte. Hon gick upp till heltid för snart fem år sedan, ett beslut som kändes nervöst att fatta men som hon idag aldrig hade velat ha ogjort.

Hon har arbetat länge i den kommunala hemtjänsten i Hylte. Katti Leovac började som vikarie 2002 och gick först på timmar, blev efter några år fast anställd och gick då in på 75 procent. Det passade henne bra – hon hade ju en sambo som hjälpte till med hushållsekonomin, och tre små barn som behövde henne hemma. Att gå upp till heltid verkade dessutom stressigt, Katti var nöjd med sina 75 procent.

Förändrad livssituation krävde heltid

Men livet förändras och för Kattis del innebar det att hennes sambo blev sjuk och gick bort i cancer. Ekonomin försämrades och Katti blev tvungen att trappa upp arbetet för lönens skull. Barnen blev också äldre  och behövde henne inte lika mycket hemma. Så för snart fem år sedan, när yngsta barnet var 14 år, tog Katti steget upp till 100 procent. Ett nervöst beslut, eftersom hon förväntade sig en stressigare och tyngre arbetssituation på grund av heltiden. Till hennes överraskning blev effekten den motsatta.

Stressen minskar när kontinuiteten ökar

– Stressen har blivit mindre sedan jag började jobba heltid. Som deltidsanställd är man kanske ledig två-tre dagar mitt i veckan ibland. Då kan det ha tillkommit nya uppgifter och ny information under tiden, vilket kan bli stressande när man är tillbaka på jobbet igen. Att ha överblick över arbetet är jätteviktigt, just för att man inte ska känna av stressen, säger Katti Leovac. Genom heltidsarbetet upplever hon att hon lättare får tillgång till aktuell information och har bättre koll på vad som händer på arbetsplatsen, vilket skapar mer kontinuitet. Hon behöver inte lägga energi på att uppdatera sig om eventuella nyheter som deltidsanställda får kämpa med att tillgodogöra sig.

Önskeschema underlättar

Till sin hjälp har hon också en bra arbetsmiljö med goda arbetskamrater och ett system med önskeschema som gör det lättare att få heltidstjänsten att passa ihop med det övriga livet. Hon gillar variation och varvar de traditionella arbetsuppgifterna för en undersköterska med uppdrag som schemaplanerare, arbetsplatsambassadör, hälsoinspiratör, ansvarig för kommunens trygghetslarm och hjälper chefen med att granska räkningarna. Ändå menar hon att man inte måste var typen som gillar att ha många bollar i luften för att trivas med heltid. Hon hade trivts även om hon hade arbetat 100 procent som undersköterska i hemtjänsten.

Trivseln är viktig

Däremot kan hon se på sina kollegor och på sig själv att inställningen till arbetstiderna ofta påverkas av livssituationen. Många kollegor tycker att de inte får tillräckligt mycket tid för familj och privatliv när de arbetar heltid. Katti som har vuxna barn numera upplever ingen tidsbrist. Med möjlighet att påverka arbetstiderna i kombination med förbättrad ekonomi och minskad stress ser Katti ingen anledning att trappa ner på arbetstiden igen.

– Jag gick upp på heltid av ekonomiska skäl och för att jag blev ensam, men det ledde till en helt annan livskvalitet för mig. Men det är klart att trivseln på jobbet gör mycket, man måste trivas med det man göra och tycka om kollegorna och omgivningen. Vilket jag verkligen gör.

Text: Malin Eijde