- Startsida
- Heltid
- Inspiration
- Dokumentation konferenser
- Heltidskonferenser under 2024
- Frågor och svar från chatten november
Frågor och svar från chatten november
Under konferensen kom flera frågor i chatten som besvaras av Örkelljunga kommun.
Gabriela Arvidsson, socialchef i Örkelljunga kommun besvarar frågorna från chatten.
Om Örkelljunga går från dagens siffror för andel heltidsarbetande till rikssnittet skulle det innebära en stor förändring. Hur har ni förberett er på det?
Vi ser inte att medarbetare kommer att göra det, men om de skulle göra det så är vår strategi att hitta uppgifter och finansiering utifrån riktade statsbidrag. T ex hälsosamtal, god och nära vård mfl. Vi ser gärna att medarbetare självmant ska vilja gå upp till heltid. Detta är en del i de individuella medarbetarsamtalen. Att ”påtvinga” heltid utan att medarbetare orkar det, är inte en framkomlig hållbar lösning. Att skriva anställning på heltid och samtidigt har tjänstledigheter med vändande post eller sjukskrivningar och frustrationer när man ska arbeta på andra ställen är inte heller särskilt hållbart.
Lyssnar jag in medarbetarnas uppfattningar så det professionella stödet runt patienten som efterfrågas. Mer avancerad omsorg och sjukvård samtidigt som tillgång till läkare och specialister runt om patienter sviktar kan vara bidragande faktorer till att personal upplever arbetet allt svårare och påfrestande. Detta är lätt att följa på säbo, där antalet boenden kan varit detsamma i många år men kommuner har fått utöka åa pga all mer avancerad nivå på sjukvård och omsorg och delegerad HSL.
Det hade varit bra att göra en kartläggning av vilka verksamhet som är inrapporterade som heltidsarbetande för att säkerställa siffran på riksplan. Är det inkl LSS eller endast ÄO, och isåfall handlar det om alla verksamheter. Siffran kan vara missvisande om man inte mäter samma verksamhetsgrenar. Vi jämför oss med oss själva, då vi är säkra på att vi utgår från samma databas.
35% heltidsarbetande, då behövs det många händer i era verksamheter antar jag; har ni personal som räcker till er dygnet-runt verksamhet?
Antalet medarbetare är tillräckligt. Om vi kan halvera sjukfrånvaro på helger då har vi en god bemanningsnivå. Vi har minskat vår sjukfrånvaro och därmed mindre behov av vikarier. För det mesta har vi tillräcklig tillgång till vikarier. Det är vissa stora helger och vid influensatider som kan bli svårare, då många vill ta semester och samtidigt vab och sjukfrånvaro.
Hur får ni ihop delad tur med dygnsvilan och verksamhetens behov av stöd morgon och kväll?
Vi har inte delade turer, utan längre arbetspass på helger, så kallade Helpass.
Sex veckors schema, vad har ni för grundbemanning per avdelning, hur långt är ett arbetspass?
Det beror på vilka verksamheter schema avser. Vi har en bilaga till Verksamhetsplanen som nämnden antar varje år. Här regleras bland annat:
- ”Möjlighet till helgpass med var 3:e helg (Hemtjänst och äldreboende)
- Mandat för chefer att erbjuda delad tur (Helgpass) och därigenom helgarbete var tredje vecka, förutsatt att det är påkallat av verksamhetsskäl.
- Helgpass avses: 8.00-21.00 med olika antal raster. (vanligt förekommande 2 HP per sex veckor).
- Grundregler för bemanning inom LSS och äldreomsorgen
- Riktpunkter för bemanningstal: räkneexempel: 4,2 åa/7=0,6 3,8 åa/7=0,54; 6,0 åa/12=0,5
SoL SÄBO
- Somatisk, lägre än 0,5
- Demens, lägre än 0,7
- Korttid lägre än 0,7
- Grundbemanning natt (5 personal/natt) samt vid behov hjälp från Nattpatrull (hemtjänst)
Resursfördelning (1900 kr/dygn) för äldreboende finns. Bemanningen ska räknas totalt på huset ej per våning.
Hemtjänst
- Beställda SoL timmar och HSL *1,25 (kringtid) /160,58 = behov av personalresurser (160,58 är de timmar en heltid arbetar på en månad när man har 37 h veckoarbetstid)
- Planeringen är 0,6 av beviljade tid då övrig tid avser kringtid och övriga kostnader. Resursgrundandeschablontid tillämpas.
- Larm/natt/mat planeras för sig.
Riktpunkter för schemaläggning och planering av insatser
- Inom hemtjänst och boendestöd används Intraphone som planeringsverktyg.
- Inom äldreboenden läggs schemat för bemanning på liknande sätt som hemtjänstinsatser där personal är rörlig i huset och utanför. Avdelningstänkt arbetas bort. Planerbara insatser planeras ut så det blir tydligt för medarbetare. Tjänstgöringsgraden följer budget för grundbemanning. Personal som har en heltidsnorm före maj 2023, vars tjänstgöringsgrad understiger/överstiger verksamhetens behov har möjlighet att justera det med tjänstledighet i dialog med sin närmsta chef. Personal med överstigande tjänstgöringsgrad erbjuds tillgänglighetspass som blir schemalagda men på ospecificerad arbetsplats då behovet av frånvaro kan vara i andra verksamheter i förvaltningen. På så sätt blir grundbemanning stabil men personalen som vill arbeta mer ges möjlighet att göra det utefter arbetsgivarens behov av personal. Utan denna flexibilitet kan arbetsgivaren inte tillmötesgå önskemål om högre tjänstgöringsgrader som överstiger verksamheternas budget.”
- ”Möjlighet till helgpass med var 3:e helg (Hemtjänst och äldreboende)
Kan ni dela schemat med tiderna?
Ja, absolut. Schemat är från hemtjänstområdet där Kamilla (som deltog från Kommunal vid konferensen) har varit med och arbetat fram det tillsammans med medarbetarna.