Publicerad 14 maj 2024

Förskrivning av hjälpmedel

Förskrivning av hjälpmedel är en hälso- och sjukvårdsåtgärd inom habilitering, rehabilitering samt vård- och behandling. Regionerna och kommunerna inom respektive region ansvarar för att erbjuda hjälpmedel till den som är bosatt i regionen.

När medicintekniska produkter är individuellt utprovade och förskrivna till en person benämns de som hjälpmedel. De är produkter som kräver hälso- och sjukvårdens särskilda kompetens för att bedöma behov av insatser, prova ut, informera, instruera och träna samt följa upp och utvärdera funktion och nytta, det vill säga förskrivningsprocessen.

Eftersom hjälpmedelsförskrivning är en del av hälso- och sjukvården behöver den som förskriver hjälpmedel känna till och ta hänsyn till ett flertal författningar och bestämmelser bland annat patientsäkerhetslagen, patientlagen, patientdatalagen, lagen om medicintekniska produkter med flera. Hjälpmedel förskrivs av både regioner och kommuner.

Förskrivare är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal exempelvis arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, dietist, sjuksköterska, läkare, audionom och synpedagog.

Sjukvårdshuvudmännen har politiskt beslutat lokala regelverk som innefattar både vilka medicintekniska produkter som är tillgängliga för förskrivning, vilka som får förskriva dessa samt vilka egenavgifter som patienten får betala vid lån av hjälpmedel. Vilket utbud som är tillgängligt varierar över landet.

Samverkan mellan regioner och kommuner

Regionerna och kommunerna har ofta en långsiktigt sammanhållen samverkan i hjälpmedelsområdet. Vanliga samverkansformer är gemensam nämnd, samverkansavtal och kommunal förbund. Samverkansformerna bygger på att alla parter har insyn och möjlighet att påverka för att sjukvårdshuvudmannen ska kunna erbjuda hjälpmedel.

Mellan regionerna

Riksavtalet för utomlänsvård har bestämmelser om vad som gäller när en person får vård utanför sin egna hemregion. Avtalet omfattar bestämmelser om när en hemregion ersätter en vårdregion som förskriver och utlämnar hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning.

Riksavtal för utomlänsvård

Samverkan mellan hjälpmedelsverksamheter

Hjälpmedelschefsnätverket har tagit fram material för stöd och vägledning som till exempel "Rutin för övertagande av personligt förskrivna hjälpmedel vid flytt oavsett huvudman" och vägledningar kring MDR och hjälpmedel.

Hjälpmedelschefsnätverket

Patientlagen

Patientlagen ska stärka och tydliggöra patientens ställning inom hälso- och sjukvårdsverksamhet. Lagen ska också främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Patienten ska få information om de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning. När det finns olika hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning ska patienten ges möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar till hans eller hennes behov och till kostnader som verkar befogat för just det hjälpmedlet. Valet kan göras inom den egna regionen och den egna kommunens hjälpmedelssortiment.

Patientlagen ger ingen möjlighet att välja hjälpmedel utanför sin hemregion.

Patientlagen SKR

Patientlag Riksdagen

Informationsansvarig

  • Emma Everitt
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.